Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

BLI MED BAK FASADEN – RESTAURERING AV DAMSGÅRD HOVEDGÅRD

juni 2 @ 12:00 - 16:00

ÅPEN HAGE OG KAFE
Tidspunkt: kl. 12-15.
Pris:
 GRATIS

Hagen var en viktig del av lyststedet, og det ble et pionerprosjekt da Damsgårds hage på 1980-tallet, som en av de første historiske hager i Norge, ble ført tilbake til fordums prakt. Hagen er gjenskapt slik den kan ha vært i 1780-årene, med stramme kvarterer kantet med buksbom. Her er skulpturer, springvann og dammer. Plantene i hagen er i stor grad autentiske: gamle arter som vokste i Bergen for 200 år siden. Gartner til stede i hagen for spørsmål. Enkel servering i kafeen.

ORIENTERING VED HOVEDINNGANG
En presentasjon av kulturminnet og restaureringsprosjektet (utendørs)
Oppmøte ved hovedfasene kl. 12:00
Varighet: ca. 25-30 min
Pris: GRATIS

Bergen var en stor, travel og rik by på slutten av 1700-tallet. For byens overklasse var det populært å bygge herskapelige lyststeder i landlige omgivelser, for selskapelighet, rekreasjon og kanskje litt gårdsdrift. Omkring 1800 fantes hele 70 slike lyststeder i Bergens omegn. Det flotteste av dem alle var Damsgård, som ubeskjedent vendte sin prangende og slottsaktige fasade mot både skipstrafikken og byen. Damsgård Hovedgård er rokokkoarkitekturens hovedverk i Norge og Europas kanskje best bevarte trebygning fra denne perioden. Få et innblikk i arbeide som pågår og litt om historien til både kulturminnet og museet.

OMVISING BAK FASADEN
Spesialomvisning ved Jacob Schroll arkitekt ved Bymuseet og Kari Skarprud Pettersen Utstillings- og formidlingsleder (ute og inne).
Tidspunkt:
 kl. 13.00 og 14.00.
Varighet: ca. 45 min
Pris: 160 NOK
Krever egen billett og begrensede plasser
se bymuseet.no for billetter

Velkommen til en annerledes omvisning der publikum kommer tett på restaureringen og får innblikk i arbeidet som pågår. Damsgård er fredet og er et viktig nasjonalt kulturminne med en lang historie. Bymuseet arbeider nå med en restaurering av taket på Damsgård Hovedgård. Tilstanden på den gamle taksteinen er svert dårlig og det er derfor nødvendig med en restaurering av hele taket. Prosjektet vil gå over flere år og vil deles inn i flere faser. Museet holder derfor stengt i sommer for ordinært besøk, men på Damsgårdsdagen blir det en unik mulighet til å få et innblikk i arbeidet som pågår. Bymuseet ønsker i størst mulig grad å ivareta bygningens autentisitet. Derfor vil det i så stor grad som mulig brukes håndverk og materialer som svarer til det opprinnelige. Hovedbygningen på Damsgård er opprinnelig bygget ca. år 1710. I ca. 1780 ble det gjort en større ombygning til det rokokko-anlegget som vi ser i dag. Her får publikum se litt av arbeidet som pågår på nært hold og får innblikk i den krevende jobben som utføres ved anlegget. Det blir også en kort presentasjon av historien til Damsgård Hovedgård.

Detaljer

Dato:
juni 2
Tid
12:00 - 16:00
Kategorier for Arrangement:
, , , ,

Arrangør

Bymuseet i Bergen
Vis Arrangør nettside

Sted

Damsgård Hovedgård
Alléen 29
Bergen, Laksevåg 5160 Norge
+ Google-kart
Vis Sted nettside